Plzeňský Prazdroj recykluje téměř 100% odpadu
Plzeňský Prazdroj vydal novou zprávu o společenské odpovědnosti za uplynulý rok. Upozorňuje v ní například, že se skupině podařilo vařit v České republice pivo s průměrnou spotřebou 3,11 hektolitru vody na hektolitr piva, což je pětiprocentní zlepšení proti předchozímu roku. I na to, že více než 99 procent odpadu z pivovaru má další využití.
V nové zprávě o odpovědnosti za uplynulý fiskální rok se Plzeňský Prazdroj podrobně věnuje všem oblastem CSR ekologií počínaje, přes přínos komunitám, dialog se stakeholdery, spolupráci s dodavateli, až po rozvíjení diverzity v celé skupině.
Do roku 2020 chce například zvýšit počet žen ve vedení Plzeňského Prazdroje na 32 procent. V současnosti pracuje v nejvyšším vedení firmy 28 procent žen, v roce 2014 to bylo 22 procent.
"Plzeňský Prazdroj se připojil k více než 7 000 evropských zaměstnavatelů a podpisem Evropské charty diverzity se přihlásil k závazku rozvíjet všeobecně tolerantní pracovní prostředí," uvádí v CSR zprávě generální ředitel Paolo Lanzarotti.
Zajímavosti ze zprávy o udržitelném rozvoji
Recyklace
Z odpadu, který vyprodukují všechny pivovary Plzeňského Prazdroje a jeho obchodně distribuční centra, se recykluje nebo znovu použije téměř 99,1 % z vyprodukovaných zhruba 160 tisíc tun ročně, což představuje zlepšení o 0,04 % oproti předchozímu roku.
Převážná většina odpadů je podle CSR reportu přírodního charakteru, proto se je snaží firma druhotně využít. Mláto využívá pro zemědělskou výrobu nebo na výrobu zelené energie. Kvasnice a sladovnický odpad se využívají jako krmivo. Čistírenské kaly se zase přimíchávají jako hnojivo do půdy. Odpadní filtrační křemelina se využívá k zaorání a zlehčování půdy pro rekultivovaná území.
Podpora regionů
19 857 618 korun Prazdroj věnoval v uplynulém fiskálním období na podporu a rozvoj regionů.
Podpora turistiky
Prohlídková trasa Pilsner Urquell se umístila již potřetí za sebou mezi nejlepšími destinacemi na stránkách největšího cestovatelského portálu TripAdvisor.com. Podařilo se obhájit Certificate of Excellence, a tím se pivovar zařadil mezi 10 % nejlépe hodnocených turistických destinací na celém světě v konkurenci více než 150 milionů recenzí a hodnocení cestovatelů.
Tři litry vody na litr piva
Spotřeba vody ve fiskálním roce 2014?2015 činila 3,11 hektolitru vody na hektolitr piva, což znamená, že se podařilo spotřebu oproti minulému roku snížit o 0,17 hektolitru. Měrná spotřeba se snížila ve všech pivovarech. Plánované cíle byly překročeny ve všech třech pivovarech. V Plzni o 9 %, Velkých Popovicích o více než 3 % a v Radegastu o téměř 3 %.
Celou zprávu o společenské odpovědnosti najdete ZDE . |
Rozhovor s členkou představenstva Drahomírou Mandíkovou o projektu Respektuj 18: |